संस्कृतभाषायां शाकानां नामानि |
अदरक - आर्द्रकम्
आलू – आलुः
आलू बुखारा - आलुकम्
करेला - कारबेल्लम्
कांकर - कर्कटी
करौंदा - आमलकी
ककडी - कर्कटी
कोहडा (कद्दू) - कूष्मांड:, तुम्बी
कटहल - पनसम्
कुंदरू – कुंदरुः
खीरा/ककडी - कर्कटी, चर्भटि:
गवाक्षी - तिल्लिका
गांजर - गृञ्जनम्
गोभी - गोजिह्वा
गांठ गोभी - कन्दशाकम्
चुकन्दर - पालङ्गशाकः
टमाटर - रक्त वृन्तकम्
टमाटर - हिण्डीरः
टिंडा - टिंडिशः
तोरई - कोशातकी, जालिनी
धनिया - धान्याकम्
नींबू - निम्बुकम्
परवल - पटोलः
पुदीना - अजगन्ध:
बथुआ - वास्तुकम्
भिण्डी - भिण्डिका‚ भिण्डकः, रामकोशातकी
भांटा - भण्टाकी
मूली - मूलिका, मूलकम्
मिर्चा/मिर्ची - मरीचम्
मटर - कलायः
मशरूम – छत्राकम्
लोबिया (बोडा) - वनमुद्गः
लौकी - कुम्माण्डः
लौकी - अलाबूः
लहसुन - लसुनम्
लौकी (पेठा) - वृहत्फलम्
शकरकंद - शकरकन्दः
शिमलामिर्च - महामरीचिका
शिमलामिर्च - कटुविरा
शलजम् - शिखामूलं, श्वेतकन्दः
शतावरी - शतावरी
सेम – शिबिका, सिम्बा
सहिजन - सुरजन:
सरसो – सर्षपः
Post a Comment
Post a Comment